Monday, August 22, 2011

meh layan gamboo jek...

hihii.. Assalamualaikum... layan gambo jek yee... dok tahu doh hok amek masa bile nyeee... kehhkehhee

ni sambal petai lagiii.....

Kerabu sotong.. jiran yg kasi....

dumpling steam ku yg tak menjadi seperti yg ku bayang kan kehkehekhekhee

berbuka ngan Megi.. ade ke org buat megi selain den... org bujang tu iye ler.. ni permintaan anak2 den...


Air Laici Susu.... 

Nasik Goreng Kampung... en.suamii den punye permintaan....

Ikan kerapu masak steam je... Ikan jiran juga yg kasi.... heheee

Den punye lompat tikammm... ni kali ke-2 buat.. yg pertama kali buatt.. hancusss... huhuuu

Ikan keras ekor bakar berempah... rempah.. den buat campak sesuka hati den... en.suami kate sedappp.. hehhehe

ha.. ni lompat Tikam den yg kali ke-3 den buat.... baru laa cantik sikitt... dan memg lerr sedappp..(dah memg peberet.. konpom laa mulut  kate sedapkan..  kehkehehhe)



Lompat Tikam ni... resepi kakak den... tapi die main agak2 die jek.. tu yg pertama kali den pon ikut cara die.. main agak2 jugakk.. hancussss kuih lompat tikam tuh kehkehee.... ni kali ke-3 den pon ejass2 laa sukatan die kan.. tapi rase yg ni ngam laa.. nak cuba?/ meh den bagi resepi.. kebanyakkan resepi main kukus2.. den memg cukup liat nak kuarkan periuk kukus.. jadi den mls nak buat.. jadi bila tengok kakak den buat main masak jek.. den cubat laa buat..... takyah kukus2...

Resepi Kuih Lompat tikam... : loyang kecik je tauu... ngam tuk sekali mkn heheee..
Lapis bawah (hijau)
-      Tepung beras seplastik (den buat 1cup)
-      Daun pandan- air daun pandang (den amek 5 helai daun pandan blande ngan 1cup air.. pastu den letak 2 titik pewarnan ijau tak letak pon takpe.. den terletak pasal benda duk depan mata masa tu.. tgn pon gatai pi amek heheh)
-      Air ( 2cup air)
-      Air kapur skit...jgn banyok nanti pahit..(den letak 1 sdb air kapur yg tak pekat..yg keruh2 skit gitu jek)
***Campur semua, kacau dlm kuali sehingga pekat. Biar Nampak hijau berkilat itu di kire tepung dah masak… Pastu masukkan dalm bekas... kemuadian buat lapis atas lak...

Lapis atas (putih)
-      Tepung beras 4 sudu besor
-      Santan (den guna Santan segar tu 1cup + air 3cup)
-      Gula skit jek secubit kot
-      Garam (garam den letak 1 sdk je)
***Campur semua kacau sampai berkilat, angakt letak atas lapis hijau. Jgn pekat sangat.. pastu buley la letak dlm peti ais.. mkn sejuk2 sedappp...

Kuah:
-Air+  Nisan + gula + daun pandan 

Resepi nih den interview jek kakak den.. pastu den simpan dlm word.. mls nak taip den c&p je la ekk.. yg dalm kurungan tu den taip ikut sukatan den buat.... 


No comments: