Tuesday, May 03, 2011

Bosannnn..+ tayangan kuih lipat hehheheee

Assalamualaikum... tengok tajuk atas..... 2 tajuk tu hahhaa... bosannn... BOSAN.. memang bosan.. sebab bosan???? Bosan bila bersama dan dekat  ngn orang2 yg hipokrit.. talam 2 muka... dan.. bla. bla.. bla.. dan  sewaktu dengan nya... huhuu..... Ya Allah.. Jauhkan aku daripada sifat buruk itu.. dan jauhkan lah juga aku daripada orang2 yang bersifat buruk itu.. AMINNNN..... harap2 bayang org macm nih pon den taknak tengok... Ya Allah.... betapa benci nya dlm hati bila lihat org macm ni.. tak mau.. tak mauu.. tak mau... JGN ADA BENCI..... hahhaa... sengal...

okeyyy meh pi tajuk no 2.. hheee.. sila lihat gambar berikut>>>>>>

Kuih Lipat.. kesukaan KUUUUUU

Suka hati tak tahu nak kata ape laa.. akhirnya berjaya juga buat kuih lipat nih... walupon inti kurenggg sikit.. tapi tetap berpuas hati.. kurang manis je sikit.. kate yg tukang rasa la hehhee.. okey la pestime buat.. tak percaya pon ade.. tapi.. kalu kuih yg den suka.. cepatt je lah 'menerainyee' hehheee .. tambah2 lagi.. seisi keluarga suka kuih nih.. hari2 duk beli .. kalu takde kuuih ni kuciwaaa bukan main... adehh.. kali nih muakkk laaa nak makan nih hahhaha...

Pagi tadi goreng lagi... mlm tadi pong goreng lagiii... buley kate siang mlm pagi petg lerr den duk menggoreng kuih nih heheee.... RESEPI???.. sebenarnye sebelom buat kuih nih banyak gak bertanya ngan pakcik google.. emmm.... tapi tak jumpe... yg jumpe hanya inti ubi.. dagingg... inti ikan tak jumpe... pastu den teringat la satu resepi pulut lepa yg den simpan.. kuih kesukaan den jugak tuh.. jadi den try je lerr resepi inti pulut lepa oleh MaDiHa.... memg sedappp....

Bahan2 
1 kg ikan selayang / ikan uji rashid / ikan kembung - 
(den gun 2 KG IKAN SELAYANG)
1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan)
 - AGAK2 la.. hehee

-Rebus ikan... dah masak amek isi.. dan tumbuk sikit ler kasi lumat dan nmpak halus skit..

½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan) - 1 BIJI KELAPA
6 ulas bawang merah ~ dimayang halus
 - 2 LABU BAWANG BESO
1 inci halia ~ dihiris memanjang halus - DEN TAK ISI PASAL BUAT TENGAH MLM.. BARU PERASAN HALIA DAH HABIS.. MUNGKIN NI SALAH 1 JADI KURENGGG SIKIT HIHIII
1 sudu kecil halba
 - 1 SUDU BESAR HALBA
garam & gula secukup rasa
 
serbuk perasa jika suka
 


- bila dah sediakan isi ikan.. campur semua bahan kat atas dlm kuali .. masak laa sampai kering dan isi nampak lerai jek.. .. okey... ni lerr isi yg den buat... TQ tuan resepi kat blog MaDiHa.. dalm resepi Pulut lepa versi terengganu.. lepas nih leh buat pulut lepa lak hehee...

Kulit pula... 3..4.. resepi juga jumpe masa tanye pakcik google.. emm.. kebanyakkannya guna bahan2 seperti.. Tepung gandum.. Telur.. Garamm..dan air je.. ade juga terjumpe resepi die guna santan.. mungkin kalu guna santan takyak guna air la kot...

Tapi den guna air je lerr... kepekatan.. macm nak buat roti jala... den guna 1/2kg tepung + 2 bji telur + Air.. +garam... BUat kulit nipis2.. jgn mcm buat lempeng hehee.. bila dah gelembung2.. angkat.. isi inti ikan.. lipat.. pastu goreng ... emm.. senang bile dah siapkan inti.. bila2 masa leh buat hehheee......

Sape2 suka mkn kuih ni.. buley la buat sendiri.. tak suka resepi ni.. carik resepi lain.. tapi den dah berkenan ngan resepi ni..konpom asyik ikut resepi ni je laa lenkali kehkekehehee.. .

No comments: