Tuesday, December 22, 2009

Malam2 buta anak den buat aksi stunt....uhuu

uhuhuuuuuuuuu... di suatu malam yang sunyi sepii.. jiran2 seme dahh tidooo... tapi di rumah ku.. masih terang benderanggggg... rupe anak aku sorang2 tu mcm taknak tidooo.. tetapi aku paksa masuk bilik gak.. pasal aku dah nak tidoo walaupon aku sendiri pon tak mengantuk masa tu.. dah pukul 12 lebihh kalu layan die org kat luar tu.. memang tak jadi keje lain leee aku kang.. dah lerr aku lom solat isyak lagi mase tuu... ape tak nyee.. pas makn.. makan.. makann lagi.. dan lagii... mihun gorenggg.. koktelll... mihun lakk.. koktelll lakkk..

gitu lee sejak sampai umah balik keje sampai ke mlm koktel yg aku buat periuk besar tu pon licinnnn... mihunnn lak hampir licinnnn.... tu lerr anak den yg paling kecik.. cheff kecik tuu.. kuat makan... macam mama die(sebelom org lain kate aku ngaku lerr awal2 huahhahaaaa..), tapi mama die ni okey sikit.. tahu gak berenti bile kenyang.. dan ade gak laa makanan yg tak suka makan huahhahaa.. anak den yg sowang ni... lain macm skittt.... mknan mesti ade depan die.. tak kire masa apeee.... kalu takde..mula lerr resah gelisah tak duk diammm.. kejap masuk dapurrr kejapp masukk petiii huhuhuuu....

ehh panjang lakkk .. layann lerr crite bergambo den nii... kali ni gara2 aksi stunt chef kecikk... habisss
Rak ni sebenarnye aku guna utk letak barang baking aku tuu.. senang satu tempatt.. tak susah nak cari bile buat keje kan.. loyang2 segala saiz loyang .. banyak lerr. pasal aku ade gak rembat yg bonda aku nye heheee... bekas2.. segala mcm.. balang2 kaca.. dan yg pasti takdeee barang2 kepunyaan cheff kecikk tuuu....

seme hak milik mama die... ntah ape yg die nak ambik sampai terbalik rak tu atas dieee.... tersepit laa die kat bawah rak tuuuu.. betul2 duk bawah rak tu.. berat jugak laa rak tu yg tindih die... uhuuuhuuu..

selalu buat surprise kat mama die ni.. macm nak tercabut jantunggg nihhh... tak terkatee leerrr aku bila nmpak die duk bawah rak tuu tertiarap gituu.. ngan kakak2 die meraung tengok adik die bawah rak tu.. kakak die pon sambil meraung sambil nak angkat rak tu sorang2 masa aku baru sampai dekat rak tuu... aku ni lak masa nampak die duk meraug pgil adik die tu heran gak mula2.. pasal aku tak perasan si kecik tu duk bawah rak yg jatuuh tu... masa aku tiba tu die mcm terkejut lagi kot pasal suara tak bunyi pon.. kakak die yg meraung.. pastu baru die meraung....

si abang lakkk.. tak terkate berlari masuk bilik cari aku sambil tutup mulut.. masa tu tak dengar suare sape2 pon... aku lak baru lepas solat isyakk... kononnye nak mengaji laa skit.. sekali baru 2..3 ayat..terdengar benda jatuh... ingatkan gelas yg jatuh.. tiba2 si abang muncul sambil pegang mulut.. ngan muka pucat... masa nitakdengar suara sape2.. aku ape lagi (dlm kepale duk ingat dapur umah aku runtuh lerr pasal tak dengar suare sape2..si abg lakkk pucatt smbil pegang mulut)... berlari laaa aku pi dapur... rupe2nyee... emmmm....

tak terkate mende laa aku masa tu..

.Masa lepas keluar kan si adik bawah rak tu... si abang lak melompat-lompat kesakitan.. rupe2nye mulut yg die pegang tuuuu berdarah.. terkene bucu rak tu masa rak tu jatuhh..... bengkak lerr bibir diee.. aku pon tutup lampu semua..cepat2 masuk bilik... redakan sikitt buadak2 tu.. ngan aku sekali lerr.. yg masih terkejuttt..uhuuuuu...


Aku terkejut nmpak pisau tu.. aku tak suka guna pisau tu pasal ulu die licin.. aku takut nak guna... takut tercampak masa guna.. maklum laa chef kecik sentiasa berkeliaran di dapur.. jadi aku heran kenape pisau tu ade atas rak itu.. uhuhuuu... nasib baik tak kene atas muka atau kepale buadak2 ni....

dah reda sikit aku pon kuar lerr amik gambo.. nak kasi abah die tengok nanti hehee... budak2 tu pon dah berenti nangis ikut aku ke dapur semula...









ishhhh.. nyesal lak aku pasal terlupe nak bawa masuk air masak kat dalm bilik.. kalu tak tak jadi mcm ni... biase bila ajak budak2 masuk bilik memg bawak sekali air mask sebotol atau satu jug tu...

Tapi Mlam tadi memg betul2 terlupe nak bawak masuk air masak.. pasal budak2 ni suka mintak air bile dah masuk bilik... utk memudahkan diri ku ni aku akan bawak sekali air masuk bilikk uhuuu... benda nak jadi... benda selalu buat pon leh lupe...

tapi kalu die org ambik air sendiri pon takde kene mengena gak ngan rak tu.. pasal air ade dlm esbok... ishhh...

4 comments:

mummywaielah said...

mmmm..nasib baik ade yg cedera ringan jer..mmg bahaya la kalu ank2 tgah membesar ni. aku suggest buat pagar dapur jer la...sblum jadik aper2 yg lebih serius....

Adnazthie said...

Salam buat tuan rumah,
kelakar gak baca N3 ni, alhamdulillah selamat..biasalah kekadang kiter pun terlupa..semoga peristiwa ini juga memberi pelajaran kepada anak-2 kita juga.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Ngeri pula bila nengok pisau daging tu..

Tapi bebudak ni memang kita tak jangka tindakan mereka...

Alhamdulillah tak de apa-apa kecederaan yang serius terjadi...

Suha said...

to mummywaielah,

emm itu la.. sebenarnye dah lama aku cari pagar tu yg tgi dari die, yg aku jumpe hanya sama tgi ngan die.. aku rase die akan buat ape saje nak boloskan die tuu ke dapurr heheee.. thanks Mummy

to Adnazthie,

Salam Adnazthie, itu laa.. bile pikir2 tu kelakar pon ade... tapi kalu ingat balik memg banyk benda ber'nasib baik' la kali ni, harap tak berulang lagi....thanks Adnazthie.

to sue @ Nenie,

Salam sue, pisau tu la paling ngeri... syukur Alhamdulillah takde yg jadi mangsa pisau tu.. thanks Sue